Kávové dezerty
Kávové muffiny, kterým neodoláte
Na 6 muffinů potřebujete: 70 ml vody a 2 lžičky instantní kávy nebo jedno espresso, 70 g povoleného másla, 60 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 1 vrchovatou lžíci kakaa, 1 vejce, 90 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, podle potřeby asi 1 lžíci mléka. Na polevu si nachystejte 70 g moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla a 2 lžíce silné kávy nebo 1 lžičku instantní kávy a 2 lžíce horké vody.
Postup: Kávu rozpusťte v horké vodě a nechte vychladnout, stejně jako případně espreso. Máslo nechte úplně změknout, a pak je opatrně vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka, následně přidejte vajíčko a opět opatrně chvilku šlehejte, aby vznikla jednolitá hmota – víc šlehat není potřeba a v případě, že těsto přešleháte, muffiny vám „spadnou“ a nevytvoří pro ně tolik typickou čepici. Nakonec vmíchejte vychladlou kávu.
V druhé misce smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kakaem. Směs pak vmíchejte do našlehaného másla, promíchejte a podle potřeby přidejte ještě kapku mléka. Pozor ale – těsto by mělo být spíš tuhé než tekuté. Lžící těsto vložte do formiček (uvedené množství vyjde na 6 silikonových), které mohou být klidně přeplněné – muffiny tak budou mít hezčí čepici. Formičky pak vložte do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečte asi 20–25 minut.
Hotové muffiny nechte chvilku zchladnout, potom je pokapejte připravenou polevou a můžete podávat. Poleva je jednoduchá – smíchejte cukr, máslo a kávu dohromady, a je hotovo!